Een geluk bij een ongeluk aan Davids tekentafel.

We zetten voor een keer niet Prefaco’s predallen in de schijnwerpers, maar een van de scheppende krachten erachter: David Gabriëls, de man achter de  tekentafel die samen met Evi op de bouwhandel werkt. Een tijdje geleden onderging David een ingrijpende operatie. Om het hem mogelijk te maken zijn oude functie weer op te nemen, werd zijn werkplek aangepast . Spoiler alert: ook Kevin De Bruyne geraakt in dit verhaal verzeild.  

Jouw tekentafel kan iets wat andere niet kunnen.
Ze kan omhoog en omlaag, ja. Ze is aangepast omdat ik onmogelijk lang in dezelfde positie kan blijven staan of zitten. Ik ben geopereerd van een hernia. Na die ingreep leek het even dat ik over mijn job een kruis kon maken.

Wat is er gebeurd?
In 2017 kreeg ik die hernia, in november. Begin 2018 ben ik geopereerd. Een halfjaar lang was ik buiten strijd. Ze hebben een prothese en een kooitje in mijn nek geplaatst. Nu kan ik mijn nek weer bewegen, maar doordat de zenuw lang is uitgevallen heb ik blijvende uitval in mijn arm. Ik wou absoluut weer voltijds werken. Met het ziekenfonds en de specialist zijn we dan gaan uitpluizen wat mogelijk was. Dat bracht ons bij de VDAB en een premie voor aanpassingen op de werkvloer.

Welke aanpassingen onderging je werkplek?
We hebben eerst deze hoog-laagtafel geïnstalleerd. Ik kreeg ook een aangepaste bureaustoel die mijn nek veel beter ondersteunt en de PC-schermen op mijn bureau zijn aangepast om vlot mee omhoog of omlaag te kunnen, zodat ze altijd op ideale ooghoogte staan.

Zo kreeg je de kans om de draad weer op te nemen.
Een geluk dat dat directie hierin is meegestapt, daar ben ik erg blij om.

Wat houdt je job in?
Alle aanvragen voor predallen van de bouwmaterialenhandel komen hier terecht, maar ons werk is verre van prefab. Het zijn juist de uitzonderingen die de regel bevestigen. Wij kunnen het weten: ons team, Evi en ik,  wij maken de producttechnische tekeningen waarmee de productieplanning aan de slag kan. Onze klanten zijn aannemers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de bouwhandel.  We hebben al wat jaartjes op de teller, zodat we ondertussen goed weten wat wel en niet mogelijk is. Als zich een probleemgeval aanbiedt, weten we daar meestal wel raad mee.

‘Een geluk dat dat directie hierin is meegestapt, daar ben ik erg blij om.’ 

David Gabriëls

Tekenaar, Prefaco nv

David Gabriëls krijgt alle aanvragen van de bouwmaterialenhandel voor predallen op zijn aangepaste tekentafel. Hij is 42 jaar. Hij woont met zijn echtgenote en dochtertje van elf in Neeroeteren. Zijn werk in de Neeroeterse vestiging van Prefaco is dus bij de deur. Als bouwkundig tekenaar werkt hij er sinds 2011. Daarvoor was David begeleider in een beschutte werkplaats. 

Oei… probleemgevallen.
Noem het ‘uitdagingen’. Wij moeten alleszins kort op de bal spelen. Onze klanten zijn erg praktisch ingesteld. Het moet bijna altijd zeer snel gaan. De sfeer in Neeroeteren is opperbest, dus dat loopt gesmeerd.

Waar komen jouw predallen terecht?
Vraag beter: waar komen ze niet terecht. De vloeren die wij tekenen kunnen zowat overal naartoe, van kleine woningen tot grote complexe gebouwen zoals het ziekenhuis van Maaseik, hier in de buurt. Ook de vloeren van de woning van Kevin De Bruyne hebben we hier getekend.

Een levende voetballegende! Was je zelf ook sportief, voor de operatie?
Ik heb altijd gelopen, tot ik een knieoperatie moest ondergaan. Dan ben ik overgestapt op fietsen, maar dat heb ik ook moeten opgeven toen ik plots last kreeg van mijn nek.

Dat valt zwaar, zeker voor iemand met sport in de benen.
Maar ik geef niet op. Ik zal wel iets vinden, een sport die me fysiek en mentaal fit houdt.

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!