Innovatie

Nieuwe ideeën: van het labo naar de werkvloer

Hans Mostmans is sinds eind 2013 ‘verantwoordelijke innovatie’ voor CRH Structural Concrete Belgium. Samen met Johan Vanwelde loodste hij de groep naar het ‘Cradle-to-Cradle’ certificaat , waarmee CRH de eerste Zilver gecertificeerde circulaire prefabbetonelementen van België kon afleveren.

Hoe verhef je beton tot spitstechnologie?
Hans Mostmans: “Als je een ontwikkeling in geprefabriceerd beton kan doen werken, werkt die bijna overal. Prefabricatie is eigenlijk de formule 1 van de betontechnologie. De lange termijn effecten en impact van onze producten maken het wel erg complex. We proberen vooruit te kijken en proberen onderzoek en ontwikkelingen op universiteiten, kennisinstellingen en labo’s naar de werkvloer te brengen en te testen.
Je mag daarbij niet vergeten dat beton eigenlijk een erg goedkoop product is. Het zijn de mensen en processen die maken dat het werkt en de uiteindelijke waarde creëren.”

De focus ligt op duurzaamheid?
“Duurzaamheid is een zeer belangrijke drijfveer in onderzoek en ontwikkeling. Wereldwijd wordt heel wat onderzoek naar cementen CO2-reductie gedaan. Eén van de successen op dat vlak is een van de onderzoeksproject in samenwerking met de KU Leuven: we zochten naar manieren om residuen uit andere industrieën te activeren en daar cementachtige eigenschappen aan toe te kennen. Theorie en praktijk vloeiden daarin samen. Een superslanke, zwarte betonnen trap in ons nieuwe inkomgebouw is er het resultaat van. Het materiaal dat we daarbij gebruikten heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met dat voor de brug in Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) in Evere, maar dan zonder cement zoals we dat tot nu toe kennen. Dat heeft toch wat te betekenen.”

Onderzoek en ontwikkeling… werk van lange adem?
“Onze producten moeten minstens vijftig tot honderd jaar meegaan. Die robuustheid moet je kunnen testen en dat gaat niet van vandaag op morgen. Verder is het ervaring opbouwen met bepaalde types van cement, je moet weten of ze onder alle omstandigheden voldoen aan de eisen die we aan betonnen producten stellen. Versnelde veroudering is binnen dat kader erg  complexe materie met langere onderzoeksperiodes tot gevolg.”

We hebben al heel wat onderzoek naar cement- en CO2-reductie gedaan.

Hans Mostmans

Verantwoordelijke innovatie, CRH Structural Concrete Belgium nv

Hoe slaag je er dan in om kort op de bal te spelen? Is het niet erg moeilijk om mee te zijn met veranderende trends en behoeftes? De uitdagingen van de klimaatopwarming?
“Ja dat is moeilijk, maar niet onmogelijk. Wie, zoals wij, streeft naar innovatie, neemt zijn verantwoordelijkheid. Thema’s als duurzaamheid, milieu-impact en het welbehagen van bewoners en gebruikers staan al lang centraal in onze onderzoeksprojecten.

Vernieuwing is een constant proces. We zijn er al vanaf dag één mee bezig en dat werpt bijgevolg ook vandaag regelmatig vruchten af. De vragen uit de markt komen doorgaans niet van de ene op de andere dag uit de lucht vallen. Trouwens, we wachten liever niet tot een probleem zich voordoet of de nood aan iets nieuws acuut is. Door constant met onderzoek en ontwikkeling bezig te zijn, kan je de behoeftes ook voor zijn. Soms moet je de vraag ook zelf creëren, vind ik, zo lang het maar over nuttige producten gaat. Al zeker wat duurzaamheid betreft. Daar ligt de focus.”

Je effende het pad naar het ‘Cradle-to-Cradle’ certificaat Zilver.
“Johan en ik hebben een half jaar gewerkt om alle data boven water te halen die nodig zijn voor de verificatie. Circulair produceren in de betonsector is een grote uitdaging die we graag aangaan. Drie jaar geleden stapten we vanuit CRH Structural Concrete Belgium in de WTCB werkgroep ‘Circular.Concrete’ waar verschillende voorstellen voor testprojecten liepen.

Met ‘Zin in N(o)ord’ werken we mee aan een project waarin onze klant maximaal inzet op duurzame oplossingen, dus ook op circulair bouwen. In de nieuwbouw moest zoveel mogelijk afbraakmateriaal van het oorspronkelijke gebouw, de WTC torens, hergebruikt worden. Het bestek bepaalt dat al het materiaal dat nieuw werd aangeleverd in overgrote mate circulair moest zijn. Om dat meetbaar te maken hadden we het C2C-certificaat nodig. We zijn geslaagd! Met ons ‘Cradle-to-Cradle’ certificaat Zilver leveren we het bewijs dat we duurzaam bezig zijn.”

Laatstejaarsstudenten van hogescholen en universiteiten delen regelmatig jouw kantoor.
“Wij zijn een grote groep met een zeer ruim productfolio: vloeren, balken, kolommen, wanden, … en bijgevolg ook heel veel combinaties en samenstellingen van materialen. Je zit meteen met een gigantisch volume om onderzoek naar te doen. We pikken ook regelmatig interessante verbeteringen op, die tamelijk gemakkelijk te implementeren zijn. Door met masterstudenten te werken maken we dat beheersbaar. Via de masterproeven zetten we effectief grote stappen vooruit. Neem de UHSB voetbrug in Evere, daar hebben masterstudenten van UHasselt en KU Leuven onze ideeën uitvoerig getest en onderzocht. Voor deze studenten is het ook meteen een uitgelezen kans om met ons en het bedrijfsleven kennis te maken en bedrijfsprocessen te leren kennen. Het is voor hen een uitstekende leerschool. En voor mij is het gewoon heel plezant om deze studenten te mogen begeleiden.”

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!