Getest en goedgekeurd op de werf: ZIPBOX EN HIJSBANDEN*

* voor eenmalig gebruik

Arnaud Maudoux, Werfleider – Thomas & Piron
We bevinden ons in een gebouw met 34 appartementen in Marche-en-Famenne. Voor de funderingen hebben we prefabelementen  gebruikt, dubbele wanden van 19, 29 en 39 cm. Dit zijn alle dragende elementen.
De niet-dragende doen we met traditioneel metselwerk. Voor de hogere verdiepingen gebruiken we naar gewoonte kalkzandsteen en breedplaten. We moeten eind maart, begin april klaar zijn.

Fabian Spitals, Brand manager Prefaco nv
“We boden Thomas & Piron voor deze werf twee nieuwe oplossingen aan: voorgeïnstalleerde hijsbanden voor het gemakkelijker en veiliger manipuleren van dubbele wanden en de “Zipbox” voor het onderling verbinden ervan. Het zijn twee vernieuwingen die  bewijzen een enorm verschil te maken.”

Voorgeïnstalleerde hijsbanden… is het dan gedaan met klimmen en klauteren?
“Deze voorgeïnstalleerde hijsbanden zijn tijdens de productie in de fabriek aan de wanden bevestigd. Ze zijn een veilig en  tijdsbesparend alternatief voor kettingen. Dubbele wanden zijn gemakkelijk 2,5 m, 3 m tot zelfs 3,5 m hoog. Voorheen moesten de  arbeiders in de hoogte werken om de kettingen waarmee de wanden op hun plaats werden gebracht, weer los te koppelen. Met deze hijsbanden daarentegen gebeurt de manipulatie op manshoogte. Veilig en snel.”

Ritsen we met de Zipbox vanaf nu wanden aan elkaar?
“De Zipbox, die hier voor het eerst wordt gebruikt, maakt wapeningsnetten of gelaste wapeningskorven overbodig voor de verbinding van dubbele wanden. Dat brengt een enorme tijdswinst met zich mee. Het zorgt ook voor meer veiligheid en ruimte op de werf. De naam van de Zipbox is goed gekozen, want het is inderdaad een doos en je ‘zipt’ of ritst er ook daadwerkelijk de verticale voeg tussen  twee dubbele wanden mee dicht.”

Is het echt zo gemakkelijk?
“Gemakkelijk en zéér snel: één arbeider zet de Zipbox over de voeg, bovenop de dubbele wand. In 30 seconden is de verbinding klaar en geïnstalleerd. De Zipbox is heel gemakkelijk in gebruik, echt niet groter dan een doos. Hij neemt 30 keer minder plaats in dan de bewapening die voorheen nodig was.”

Dubbele winst voor dubbele wanden
“Met deze twee nieuwe producten winnen dubbele wanden op alle fronten. Snel, veilig, gemakkelijk hanteerbaar, … Het zijn twee  zeer concrete verbeteringen die dubbele wanden nog waardevoller en doeltreffender maken.”

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!