Colruyt Etterbeek 

Nieuwe Colruyt in Etterbeek: gedurfd avontuur in drukke buurt

We nemen u mee naar het centrum van Etterbeek, dicht bij de Jourdanplaats en de Europese buurt in Brussel. LIXON nv bouwt hier een complex met  een Colruyt-supermarkt van 3 190 vierkante meter en 35 luxeappartementen.

Patrick Troch, technisch directeur bij LIXON: Er was hier vroeger ook al een supermarkt, in de Graystraat in Etterbeek, een van de meest rendabele van het land. Maar omdat er in de omliggende straten te weinig parkeerplaats was, werd besloten de supermarkt te vergroten, ditmaal met parkings op 2 ondergrondse niveaus, goed voor 193 plaatsen.
De werken startten in november 2017. Colruyt wilt de deuren openen voor de eindejaarsperiode, dus moeten de werken aan de supermarkt ten laatste begin december 2019 rond zijn.

Een krappe termijn?
Het was inderdaad niet evident. Je moet weten, we zitten hier bovenop de Maalbeek. De grond bestaat vooral uit veenafzetting. Graaf een meter onder  het straatniveau en je hebt al grondwater. Er zijn heel wat grondstalen voor hydrogeologische studies genomen om een technische oplossing te vinden  waarmee we het grondwaterpeil konden verlagen zonder de funderingen van de omliggende gebouwen te beïnvloeden. Dankzij een bestaande leemlaag op -22 meter hebben we de zone kunnen inperken door, op 320 meter, een ommuring in soilmix te plaatsen en in deze laag te verankeren. Om binnen de uitvoeringstermijn te blijven en tegelijkertijd de twee verankeringspunten waarmee de ommuring aan de hydrostatische druk moest weerstaan zo vlug mogelijk te ontlasten, hebben we voor een prefabbeton structuur gekozen, hoewel eerst voorzien was dit ter plaatse te storten.

Prefab in de plaats van stortbeton, dat beslis je niet zomaar.
Tuurlijk niet. Daarom hebben we contact opgenomen met Ergon. Ze maakten een studie die alle elementen bij elkaar bracht: de eisen van Colruyt i.v.m.  de vrije hoogte in de parkings en de winkelruimte en de overspanning van de dakelementen om het aantal kolommen in de supermarkt zoveel mogelijk te beperken.

Technische fiche

Bouwheer: Zabra Real Estate Drongen
Architect: Jan De Four Architects Forest
Studiebureau: BM Engineering Kortrijk
Aannemer: LIXON NV Marchienne-au-Pont

Prefaco leverde voor dit project:

  • 2 930 m² dubbele wanden
  • 6 600 m² breedplaten

Ergon leverde voor dit project:

  • 5 600 m² SP Vloerplaten
  • 965 m² TTD 600 Dakplaten
  • 1 175 m² TTD 700 Dakplaten
  • 240 m³ RT voorgespannen balken
  • 30 m³ RL voorgespannen balken
  • 72 m³ I-balken
  • 44 m³ CR Kolommen met consoles
  • 16 m³ CRB Kolommen

Voor meer info neem contact met ons op.

Share This