Schoolgebouw Heestert

Naar school met BIM en BEN

We gaan met Thomas Kowalczyk en Olivier Sucaet terug naar de schoolbanken. We doen dat in Heestert, deelgemeente van Zwevegem, West-Vlaanderen. Algemene Bouw Maes zet er een gloednieuw schoolgebouw dat in heel wat opzichten onze aandacht verdient. Als senior projectmanager leidt Thomas Kowalczyk diverse projecten die hij zowel technisch als financieel opvolgt. Momenteel he eft hij vier werven van a tot z onder zijn vleugels,  waaronder deze nieuwe basis en kleuterschool. Olivier Sucaet is werfleider.

Dit is niet zomaar een school.
Thomas Kowalczyk: Het gebouw is multifunctioneel en zal buiten de schooluren de ganse gemeenschap ten dienste zijn, denk aan plaatselijke verenigingen die de polyvalente (turn)zaal kunnen gebruiken voor hun activiteiten. Het is geen groot gebouw maar wel zeer gevarieerd, met een  kleutervleugel met duplexlokalen, een sportvleugel, administratief gedeelte, refter, keuken en een ondergrondse sporthal. Op de verdieping bevindt zich de lagere school. Het is bovendien een BEN-gebouw.

Deze nieuwe BEN-school is helemaal mee met de tijd?
Thomas: Om deze school ‘Bijna Energie Neutraal’ te maken is extra geïnvesteerd in energiebesparende en milieuvriendelijke voorzieningen, waaronder regenwaterrecuperatie en verwarming met warmtepompen. Omdat de binnenschil van het gebouw uit volle betonwanden bestaat heb je ook een enorme inertie, wat een stabiel binnenklimaat garandeert. En uiteraard zijn gevels en daken voorzien van een degelijke isolatielaag.

Er zit nogal wat beton in deze school.
Thomas: Ja, de buitenwanden zijn in prefabbeton, binnenvloeren en speelplaatsen zijn in gepolierd beton. De architecten hebben bewust gekozen voor  materialen die duurzaam zijn en die een minimum aan onderhoud vragen. Beton is ook interessant wegens zijn stootvastheid en brengt besparing in het budget omdat er een minimum aan pleisterwerken en afwerking nodig is.

Lees het hele artikel in ons magazine “Element” op pagina 4

Technische fiche

Architect: architecten GROEP III cvba
Aannemer: Algemene Bouw Maes
Bouwheer: Gemeente Zwevegem
Stabiliteit: Ingenieursbureau Norbert Provoost
Technieken: BM Engineering
Akoestiek: Bureau De Fonseca
EPB: Bureau E-norm

Prefaco leverde voor dit project:
• 350 m³ massieve wanden

Voor meer info neem contact met ons op.

Share This