Möbius Tower

Febe Elements Awards 2019 – Winnaar Outstanding Precast in Flexibility

Het Möbius-project, gelegen in de wijk van het Noordstation van Brussel, bestaat uit twee ellipsvormige torens, geen tweeling maar twee zussen, met een oppervlakte van ongeveer 62.000 m².

De begane grond en de eerste verdieping verwelkomen op een transparante manier en in directe verbinding met de openbare ruimte, de toegangen, een winkel en cafetaria’s onder een luifel die met een soepel gebaar beide torens samenbrengt.

De gebouwen bieden een adembenemend uitzicht en profiteren van natuurlijk licht. De kantoorverdiepingen zijn georganiseerd rond een centrale kern en hebben een verfijnde vorm die het mogelijk heeft gemaakt om ruimtes te ontwerpen met een uitzonderlijke soepelheid, waardoor een zeer hoge flexibiliteit in de inrichting van elke organisatie mogelijk is.

Dit project biedt een geïntegreerde stedelijke architectuur met een echte sculpturale elegantie.

Het is een perfect organisatorisch instrument dat uiterst comfortabel is en dat ook vanuit ecologisch oogpunt optimaal is. Het overtuigde de Allianz-verzekeringsgroep om al zijn operationele activiteiten in Brussel te consolideren. Om de deadline te halen, hebben de architecten, in samenwerking met fabrikanten en stabiliteitsingenieurs, een hoge graad van prefabricage doorgevoerd. Zo bestaat de bovengrondse structuur van het gebouw, ondanks de gebogen vormen, volledig uit geprefabriceerde betonnen kolommen, balken, welfsels en trappen.

 

Mening van de Jury : De toepassing van de holle vloerelementen en de prefab balken genereren een vrij plan dat de gebruikers een grote vrijheid geeft voor de invulling ervan.

Het ontwerp bestaat uit één centrale kern die wordt omringd door één perimeter met daartussen een volledig open ruimte. De hoogte van de balken werd beperkt tot een minimum wat een maximale flexibiliteit voor toekomstig gebruik en invulling van de meest moderne technieken mogelijk maakt.

De jury ziet ook hoe het systeem van een prefab betonnen constructie grote ontwerpvrijheden toelaat. De ontwerper kan buiten het rechthoekige denken, ook curves en ronde vormen kunnen geprefabriceerd worden. Het systeem is heel matuur en door en door gekend door de fabrikanten, zodat zij kunnen gaan voor full-prefab.

De integratie met BIM creëert een grote zekerheid, ook in complexe situaties en ondersteunt de ontwerpers en uitvoerders met een goed geïntegreerd systeem. Ook vermeldenswaardig is het gebruik van aangepaste betonsterktes die verlopen van een C80/95 voor de onderste verdiepingen, naar C50/60 voor de bovenste bouwlagen.

 

Bron: Febe

Voor meer info neem contact met ons op.

Share This