Nieuw zwembadencomplex

Bouw van een gloednieuw modern zwembadencomplex

Klant test en keurt de innovatieve betonklep van Prefaco goed!

Groep Sportoase bouwt in Heist-op-den-Berg een gloednieuw zwembadencomplex. De aannemer startte in mei 2018 en dient tegen november 2019 klaar te zijn. De opening van het zwembadencomplex is voorzien in januari 2020.

Op het gelijkvloers van het gebouw komt het hele zwembad gebeuren ingedeeld in 3 zones. Een groot 25 m sportbad, diep genoeg voor duikers. In het midden een instructiebad met beweegbare bodem. De bodem kan ingesteld worden op verschillende hoogtes om kinderen te leren zwemmen.

Daarnaast komt een recreatiezone: een peuter- en recreatiebad voor de allerjongsten met speeltoestellen. Uiteraard ook 3 glijbanen waaronder 1 traditionele ronde glijbaan, 1 wildwaterbaan en 1 “triple slide” waar je met 3 tegelijk naar beneden glijdt. Je zal er ook 3 sauna’s en een whirlpool terugvinden, een typisch wellness onderdeel in elke Sportoase.

Op de verdieping vindt je dan een aantal sportlokalen terug zoals een fitness ruimte, een danszaal, spinning lokaal en een cafetaria.
Er is een publiekstribune bij het 25 m bad om zwemwedstrijden bij te kunnen wonen.

Tenslotte zal ook de omgevingsaanleg gebeuren door de aannemer, met name een parking naast het zwembad met een wandelpad die de verbinding zal maken met de bestaande sporthal in het centrum van Heist-op-den-Berg. Groep Van Roey is de aannemer en we bezochten de werf waar we kort de 2 werfleiders ontmoeten voor een gesprek.

Wat was het belang van prefab beton in dit project ?
Joren Broeckx: We kozen om de bovenbouw volledig in prefab uit te voeren, voornamelijk wegens de snelheid van werken maar niet alleen om die reden. Aangezien het gebouw vrij hoog is, met op het hoogste punt muren van 10 m hoog, zochten we naar de meest makkelijke oplossing. Die vonden we bij Prefaco die erin slaagde om de wanden van 10 m in 1 stuk te produceren en te transporteren. Om nadien deze hoge wanden te kantelen voorzag Prefaco een kantelframe om op een stabiele en veilige manier de wanden recht te tillen, dit bepaalde ook onze keuze om met Prefaco te werken op deze werf. Verder wilden we de innovatieve oplossing van Prefaco ook uittesten om de wanden met een herbruikbare betonklep langs onder op te vullen.

Indien we op de traditionele wijze hadden gewerkt, moesten we de panelen splitsen in beperktere hoogtes, die dan per paneel langs boven zouden opgevuld worden. We verkozen daarom deze nieuwe werkwijze te testen op deze werf.

Wat waren de resultaten van deze test?
De test is zeker geslaagd en we hebben ook enkele leerrijke ervaringen opgedaan. Het is belangrijk om zich goed voor te bereiden en met bepaalde zaken rekening te houden, zoals de druk die het stortbeton uitoefent op balken en aansluitstukken en de kwaliteit van de vloeibaarheid van het stortbeton die de werking van pomp en toevoerslang sterk kunnen beïnvloeden.

Erik Ooms: de betonklep van Prefaco is heel interessant voor ons geweest, een echte aanrader. Dankzij de vloeibeton stroomt die ook in de voeg tussen de dubbele wanden en heb je ineens ook dekking op de wapening. Zeker in het geval van zichtbeton is dit een bijkomend voordeel. Daar deden we het niet voor maar het is naderhand wel handig meegenomen.

Joren Broeckx: De wanden worden nadien geschilderd, daarvoor besteden we veel aandacht bij de plaatsing van de wanden om ze zo goed mogelijk aan mekaar te doen aansluiten aan de binnenzijde. Wij zijn dan ook tevreden over de kwaliteit van de geleverde dubbele wanden. De maatvastheid is kort bij de perfectie, zelfs bij de hele hoge wanden van 10 m en dat vonden wij best wel indrukwekkend.

Erik Ooms: Qua rentabiliteit en tijdswinst moeten we nog alle cijfers bekijken en vergelijken. Volgens ons loont het systeem zich voornamelijk voor hoge wanden en ook alle wanden waar het moeilijk is om te trillen. Je hoeft geen stellingen meer te plaatsen, en daarenboven qua veiligheid voor ons personeel is het een belangrijk pluspunt. Ik raad dit systeem aan, zeker voor wanden die hoger dan 6 m zijn.

Joren Broeckx en Erik Ooms zijn de werfleiders voor dit project. Joren is de binnen werfleider dwz dat hij verantwoordelijk is voor alle voorbereidende administratie, het uittekenen van de premuren, de posities bepalen van de betonkleppen terwijl Erik de werfleiding buiten geheel voor zijn rekening neemt.

Groep Van Roey bouwt alle sportoase projecten in België, ze zijn 50 % aandeelhouder (de andere 50 % behoort toe aan Cofely Engie). Elk project van Sportoase wordt door hen beide gebouwd. Verder werken ze met een team van aantal vaste mensen die op elk Sportoase project werkt.

Technische fiche

Architect: LD architecten uit Kortrijk
Aannemer: Groep Van Roey nv
Bouwheer: Groep Sportoase nv i.o. van de gemeente Heist-op-den-Berg
Studiebureau: stabiliteit en technieken: VK Engineering
Veiligheidscoördinatie: 2B-Safe uit Glabbeek

Prefaco leverde voor dit project:

  • 3 000 m² dubbele wanden
  • 2 300 m² breedplaten

Meer over de betonklep van Prefaco vindt u

Share This